Estació museu

Dins de l’edifici de l’estació de Fornells de la Selva trobareu diverses maquetes ferroviàries que tenim a la vostra disposició així com un munt d’elements ferroviaris, tant antics com moderns, amb els que podreu aprendre respecte el món del ferrocarril.
Us convidem a fer-ne una ullada, l’entrada és lliure a l’edifici.

En quant a l’estació

Aquesta estació és un edifici típic de mitjana categoria dels construïts per MZA i data de 1929.

Es un edifici rectangular de dues plantes: la planta baixa acull les dependències pròpies per al funcionament d’una estació, mentre que el primer pis s’hi troben dos habitatges, un per al cap d’estació (que dona a la banda de les vies) i un altre per a qualsevol altre empleat del ferrocarril, com podria ser un factor (que dona a la part de l’aparcament).

A la planta baixa hi ha un ampli vestíbul que també servia per al despatx de bitllets i sala d’espera de tercera classe, una sala d’espera per a la gent que viatjava en primera o segona classe, el despatx del cap d’estació, des del qual es feia la venda de bitllets, un despatx per al factor, un magatzem i l’espectacular sala de l’enclavament mecànic, que data també de 1929. També val la pena destacar el terrat, on hi ha unes magnífiques vistes tant del traçat de les vies, com del poble de Fornells i de la serra de les Gavarres. Allà està instal·lada una de les nostres webcams ferroviàries.

Al voltant d’aquest edifici central, trobem tres edificis auxiliars més: el que allotja els serveis i la lampareria, un magatzem que feia de moll cobert, i una tercera caseta que creiem podria ser l’habitatge del mosso guarda-agulles, i que actualment és la cotxera del material rodant de modelisme tripulat.